Што е покајанието според учењето на светите отци?

Што е покајанието според учењето на светите отци?

„Отвори ми ја вратата на покајание Животодавче...!“


Почнуваме од учењето на светите отци за покајанието, затоа што од покајанието за порано сторените гревови и почнува новиот, вистински побожен живот на секој христијанин, уште и затоа што покајанието, како подвиг на побожен живот преку кој од Бога се измолува прошка за сите поранешни гревови, често непотполно и неправославно се сфаќа, не само од страна на оние што се каат, туку и од оние што се подготвени да раководат со другите на тој спасоносен пат.


„Покајанието е обнова на крштението“, вели свети Јован Лествичник. „Покајанието е ветување на Бог дека ќе се води нов живот. Покајанието е помирување со Господа по пат на извршување добри дела, спротивни на претходните гревови. Покајанието е очистување на совеста“ (Лествица, Слово 5). „Како благодат на благодат – вели преподоебн Исаа Сириски – на луѓето по крштението им е дадено покајанието, затоа што тоа е втор препород од Бога. И тој дар, чиј залог го примивме преку верата (во светото крштение), со покајанието го примаме во полна мерка“ (Слово 83).