Поуки од Светите Оци

Светите Отци за покајанието

Светите Отци за покајанието

 

Што е покајанието според учењето на светите отци?

„Отвори ми ја вратата на покајание Животодавче...!“

Почнуваме од учењето на светите отци за покајанието, затоа што од покајанието за порано сторените гревови и почнува новиот, вистински побожен живот на секој христијанин, уште и затоа што покајанието, како подвиг на побожен живот преку кој од Бога се измолува прошка за сите поранешни гревови, често непотполно и неправославно се сфаќа, не само од страна на оние што се каат, туку и од оние што се подготвени да раководат со другите на тој спасоносен пат.

Повеќе: Светите Отци за покајанието